Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Ρομπέν των χαζών


Nέες ληστείες με λεία τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ακόμα δύο ληστείες με λεία τρόφιμα σημειώθηκαν το Σάββατο σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια.

Στις 2 το μεσημέρι περίπου 25 άτομα μπήκαν στο σούπερ-μαρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, στους Αμπελοκήπους, άρπαξαν τρόφιμα και άλλα είδη και στη συνέχεια τα μοίρασαν στον κόσμο στη λαϊκή αγορά της περιοχής.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

Ανάλογη ληστεία σημειώθηκε και στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Περίπου 15 άτομα μπήκαν σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και αφού άρπαξαν τρόφιμα από τα ράφια του καταστήματος, πήγαν σε παρακείμενη λαϊκή αγορά, όπου και τα μοίρασαν.

Φεύγοντας, πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα κατά της ακρίβειας. Οι άγνωστοι ανήκουν στην αυτοαποκαλούμενη «Πρωτοβουλία ενάντια στην ακρίβεια».


Όλοι θα έχετε λογικά ακούσει αυτή την ιστορία με τους "Ρομπέν των σούπερ μάρκετ".
Παιδιά του αναρχικού χώρου (;) που μπουκάρουν σε σούπερ μάρκετ, παίρνουν όσο πράγματα μπορούν να κουβαλήσουν, και τα μοιράζουν δωρεάν στον κόσμο.
Παιδιά που εκδηλώνουν μια νέα μορφή αντίστασης;
Παιδιά που προσπαθούν με αυτό τον έντονο τρόπο διαμαρτυρίας να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία;
Παιδιά που πάνε κόντρα στο κατεστημένο;
Παιδιά που κλέβουν από τους πλουσίους και τους κλέφτες του λαού και επιστρέφουν στον κόσμο αυτό που του ανήκει;
Ή
Κοινοί κλέφτες;
Καλαμπουρτζίδες αργόσχολοι;
Διψασμένοι για λίγη δημοσιότητα και κοινωνικό έρεισμα νέοι που δεν διστάζουν να γίνουν εγκληματίες (έχοντας βέβαια εξασφαλίσει ότι δεν θα τους πειράξει κανείς -ποιός άλλωστε θα τολμήσει να συλλάβει τους σύγχρονους "αγίους" που μοιράζουν κονσέρβες στο λαό);

Λένε ότι συνήθως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό.
Και στο συγκεκριμένο θέμα, η δική μου οπτική δεν μπορεί παρά να μην καταδικάσει οποιονδήποτε κλέβει και μάλιστα δεν το κάνει από ανέχεια ή ανάγκη επιβίωσης (που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ελαφρυντικό) αλλά που εκμεταλλεύεται ιδεολογίες και πολιτικές πρακτικές αντίδρασης αληθινών αγωνιστών και το κοινό αίσθημα που θρέφει η οικονομική συγκυρία της εποχής για να κάνει ...το κομμάτι του.

Υ.Γ.1 Ούτε και πιστέυω στο ανιδιοτελές της πράξης, λες και καταγράφουμε τι κλάπηκε και τι μοιράσαν και ξέρουμε ότι δεν κρατήσαν τίποτα για κείνους. Αύριο σκέφτομαι να κλέψω μια τράπεζα. Θα κρατήσω εγώ τα μισά και τα άλλα μισά θα τα μοιράσω σε όσους περιμένουν στο ταμείο. Να με ανακηρύξετε εθνικό ευεργέτη παρακαλώ.

Περιμένω τη γνώμη σας!

18 σχόλια:

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

έχεις δίκαιο. μπορούν να εκφραστούν και με άλλο τρόπο και όχι με την κλοπη. Λεηλατώντας την περιουσία του άλλου για να διεκδικήσεις κάτι δεν είναι έντοιμο.

gregory είπε...

αυτοι νομιζουν οτι κατι κανουν...που στην τελικη παλυ για τους πλουσιους δουλευουν....το συστημα ποτε δεν αλλαξη ετσι....

jacki είπε...

Αποψή μου ότι υπάρχει ακρίβεια που αυξάνεται όσο μειώνονται οι μισθοί μας. Τώρα δεν ξέρω αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος διαμαρτυρίας αλλά κάτι πρέπει να γίνει.
Καληνύχτα.

Γ.Π. είπε...

@πράσινη κλωστή δεμένη, ακριβώς αυτή η έλλειψη εντιμότητας στις προθέσεις και τις πράξεις είναι που με κάνει να επαναστατώ.Καλημέρα!

Γ.Π. είπε...

@gregory, καλημέρα.
Το σύστημα δεν θα αλλάξει ποτέ ακριβώς γιατί και αυτοί πάλι για τους πλούσιους δουλεύουν!
Η αλλαγή χρειάζεται εντιμότητα, ειλικρίνεια και αυτοθυσία!

Γ.Π. είπε...

@jacki,
καλή μου jacki καλημέρα!
Δεν υπάρχει κανένας που διαφωνεί για την ακρίβεια. Και βέβαια οι μεγαλύτεροι ληστές είναι τα σουπερ μάρκετ και οι παράγοντες του εμπορίου.
Όμως αυτού του τύπου οι τραγελαφικές διαμαρτυρίες (που μην αποκλείεις να αποτελούν μέρος του συστηματος) εκτονώνουν πρόσκαιρα το κοινό περί δικαίου αίσθημα, προσφέρουν "μικρές νίκες" έναντι στο κατεστημένο (που είσαι παππού να με ακούσεις!!!) σαν την ασφάλεια της χύτρας που αφήνει λίγο αέρα να βγει για να μην ανατιναχτεί, αλλά στο εσωτερικό της συνεχίζουμε να βράζουμε στο ζουμί μας!

Antoine είπε...

Ο κόσμος πινάει, Καημέ μου!
Πάντως κάθε πράξη κλοπής είναι μια πράξη κλοπής. Για τις τιμές των τροφίμων όλοι γνωρίζουμε ότι δε φταίει ο ιδιοκτήτης του κάθε καταστήματος, αλλά άλλοι παράγοντες... μεγαλύτεροι. Συνεπώς, είναι άτιμο και ανήθικο να ζημιώνουμε αυτούς τους ανθρώπους που χρεώθηκαν την αγαρά των προϊόντων.
Αυτά έχω να πω. Σηκώνει βέβαια μεγάλη συζήτηση το θέμα...

Χαιρετώ!

Γ.Π. είπε...

@antoine, σηκώνει μεγάλη συζήτηση το θέμα,εννοείται. Και πολλές φορές γίνεται κακός αυτός που την ανοίγει.
Και βέβαια ο κόσμος πεινάει. Αλλά δεν μπορεί να περιμένει από τους Εξαρχιώτες να τον ταίσουν. Ας πάρει την κατάσταση στα χέρια και θα καταλάβει πόσο ελάχιστο νόημα έχουν αυτά τα χάπενινγκ!
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και από μένα!

One Happy Dot είπε...

Ποιός να μας το έλεγε ότι θα κλέβουν οι λίγοι (ρομπέν, οι μη ανέχοντες το χάλι?) από τους πολλούς (έχοντες το χρήμα) για να τα μοιράσουν στους ακόμα περισσότερους (μη έχοντες ούτε το χρήμα ούτε την προοπτική να το αποκτήσουν)!
Αυτή δεν είναι λύση, σε καμία περίπτωση. Λίγο να το εκμεταλλευτούν και κάποιοι καλοθελητές να δείς πως θα αλλάξει η αρχικά "θετική" σκέψη πίσω από την αρνητική πράξη. Δεν πάμε καλά...δεν πάμε καθόλου καλά και κάπου εδω ίσως να κολάει το "και μη χειρότερα"!
(όταν κλέψεις την τράπεζα στείλε μου ενα Mail να σου δώσω το λογαριασμό μου να μου καταθέσεις ποσό αξίας μιας κονσέρβας ντοματάκια και 2 πακέτα μακαρόνια!)
Καλή εβδομάδα!
p.s. Χαρούλα στο Καλλιμάρμαρο σήμερα που δεν έχει και μπάλα? :)

meltemi είπε...

Η αλήθεια είναι οτι αυτό πρώτη φορά το ακούω.
Δεν μπορω να ξέρω τα αληθινά τους κίνητρα και προθέσεις αλλά σίγουρα το να κλέβεις δεν είναι καν τρόπος επίλυσης του προβλήματος.
Αντιθέτως..το δίκαιο φεύγει απο αυτούς και πάει στους 'πλουσίους' με τέτοιες πράξεις

Μμμ..πάλι με προβλημάτισες...

Γ.Π. είπε...

@one happy dot,
αν εκτός από ντοματάκια και μακαρόνια βάλω και τίποτα θαλασσινά θα κεράσεις αστακομακαρονάδα;

Και Χαρούλα... την Πέμπτη που θα γίνει (αν δεν ξαναβρέχει) η συναυλία που ήταν για το Σάββατο!Και δεν θα έχει και μπάλα!

Αλλά μη νομίζεις ότι δεν τιμωρήθηκα. Ελέω Μαντόνας δεν θα παίξει η ομάδα το Σαββατοκύριακο!
Και η μαντόνα να μας ζαλίσουν όσο δεν παίρνει και δεν έχει μπαλίτσα να ξεσκάσουμε!

Γ.Π. είπε...

@μελτεμάκι,καλησπέρα!
...το δίκαιο φεύγει απο αυτούς και πάει στους 'πλουσίους' με τέτοιες πράξεις...
νομίζει έχεις καταλάβει απόλυτα τί θέλω να πω!
Σε ευχαριστώ που συμμετέχεις στον προβληματισμό μου!

Ανώνυμος είπε...

Για να είμαι ειλικρινής, αφότου άκουσα το γεγονός στις ειδήσεις, προβληματίζομαι, για την αντιμετώπισή του, χωρίς να μπορώ να πάρω ξεκάθαρη θέση.
Κάνω λοιπόν μια καταμέτρηση :
Τα πλην:
-Η κλοπή είναι και παραμένει πάντα κλοπή. Η αυθαίρετη αφαίρεση ξένης ιδιοκτησίας σε καμιά περίπτωση δεν είναι επαινετέα.
- Έτσι κι αλλιώς δε πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικά με τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες.
- Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι διανομές κατευθύνονται σε άτομα, τα οποία έχουν πράγματι ανάγκη.
- Σίγουρα δε μπορούμε να διαπιστώσουμε αν όλη η κλαπείσα ποσότητα διανέμεται στο κόσμο. Άρα, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αν η πράξη τελείται ανιδιοτελώς.
Τα συν:
- Κλοπή – ξεκλοπή είναι τόσος ο συσσωρευμένος πλούτος των SM, που όσα και να τους πάρουν σίγουρα η ζημιά είναι αμελητέα.
- Έστω και ένας από αυτούς, που δέχονται την ευεργεσία, να είχε πράγματι ανάγκη την προσφορά, (να πεινούσε δηλαδή) αξίζει το κόπο.
- Επιτέλους είναι μια πράξη, που δηλώνει αντί- σταση στην απαράδεκτη κατά-σταση, που έχει διαμορφωθεί γύρω μας. Είναι ΚΑΤΙ.
Και η σούμα :
Τα πλην αριθμητικά περισσότερα από τα συν. Τεινω όμως τελικά να θεωρήσω ότι ποιοτικά μάλλον τα συν υπερτερούν.
Αν σταμάταγε εδώ το πράγμα, ίσως και να το έβλεπα θετικά.
Εκείνο, που με ανησυχεί είναι ότι δεν ξέρω, πώς μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο, αν θα υπάρξει συνέχεια, τι άλλο μπορεί να ακολουθήσει.
Αν για παράδειγμα η ακρίβεια αποτελέσει τελικά το άλλοθι για γενικευμένο κύμα κλοπών με θύματα ανθρώπους, που σε καμιά περίπτωση δεν κατέχουν πλούτο, όπως τα SM.
Δεν ξέρω...θα τα ξανασκεφτώ...

Γ.Π. είπε...

@houlk, καλησπέρα!
Σε ευχαριστώ ειδικά για τον τρόπο που αντιμετώπισες το θέμα.
Προσπάθησα και εγώ να καταμετρήσω κάποια συν και πλην αλλά δεν νομίζω ότι μπορώ να βρω άκρη.
Βέβαια είναι πολύ σημαντική η διάσταση που έθεσες για αν δηλαδή θα έχει και συνέχεια αυτή η κατάσταση και ποια θα είναι αυτή.
Επειδή λοιπόν τα στοιχεία που μπόρεσα να μαζέψω δεν είναι αρκετά κατέληξα στο μόνο που πλέον έχει απομείνει για να πιστεύω.
Στην διαίσθησή μου!
Και αυτή μου ψιθυρίζει ότι δεν πρόκειται για κάτι αγνό και καλό.
Γι΄αυτό και ... τα χώνω!
Αλλά να είσαι βέβαιη ότι και εγώ θα τα ξανασκεφτώ!

One Happy Dot είπε...

Επειδή η σχέση μου με τα θαλασσινά είναι οπτική (τα βλέπω με βλέπουν και ο καθένας παίρνει το δρόμο του) δεν μπορώ να σου υποσχεθώ επιτυχία αλλά αξίζει να το δοκιμάσουμε! Στείλε λοιπόν και μερικά καμπουριαστά (γαρίδες, καραβίδες ότι θες!)στο ίδιο email.
Χαρούλα παίζει και σήμερα στο Καλλιμάρμαρο αν δεν κάνω λάθος σε μια συναυλία για το δάσος όπου θα τραγουδήσουν πολλοί και διάφοροι και ναι θα πάμε να οικολογήσουμε! Οσο για το Σαββάτο...η μουρμούρα και μόνο αρκεί για να ακυρωθεί η συναυλία και να αποσυρθεί από τα μουσικά δρώμενα η γραία Μadonna! Σωπάστε και απολάυστε το κύριοι!
:)
Καλημέρες υπομονής και φιλιά μουσικά!

ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΗ... είπε...

H κλοπη παραμενει κλοπη περα απο τις προθεσεις... Ισως υπαρχουν καποια συν, αλλα...προκειται για κλοπη... Δεν ειναι τροπος αυτος να βοηθηθουν οσοι εχουν αναγκη...

Καλο απογευμα καημε μου!

Γ.Π. είπε...

@one happy dot,
ας αρκεί και μόνο η μουρμούρα εγώ θα φτιάξω και τα κουκλάκια μου, πήρα και βελονίτσες και θα περιμένω να σουρουπώσει!
Ή που θα τσακιστεί πριν πατήσει το πόδι της στο Ελ. Βενιζέλος ή που θα ξανανιώσει από τον βελονισμό η παλιόγρια!
Έστω για την κυρία jLo να έκανα πίσω αλλά όχι και για τη Μαντόνα!

Γ.Π. είπε...

@πρωτόπλαστη,
καλησπέρα πρωτόπλαστή μου και σε ευχαριστούμε για τους Πέτρινους Κήπους που μας "κέρασες"!
Όσο για το θέμα, δεν διορθώνεις λένε ένα λαθος με ένα ακόμα λάθος.
Πολύ περισσότερο όταν δεν σε νοιάζει η διόρθωση αλλά ο ...χαβαλές!